• Könyvelője nem érhető el telefonon?
  • E-mailekre sem válaszol?
  • Nincs információja cége pénzügyi helyzetéről?
  • Utolsó pillanatban tudja meg az adófizetés idejét, összegét?
  • Bevallási, fizetési felszólításokat kap?
  • Esetleg már bírságot is kiszabtak Önre?

Contabil Könyvlőiroda

A döntés nem könnyű, de oka van annak, ha felmerül a kérdés, hogy vajon jó helyen van-e a könyvelésünk. Nem könnyű a hiányosságokat számon kérni, a megszokottat lecserélni. Amit viszont biztosan kijelenthetünk, hogy a halogatásnál nincs rosszabb döntés. A könyvelőváltás ugyanis sokkal kisebb macera, mint amekkora kárt egy rossz könyvelő okozhat.

A könyvelőváltásnak nincs ideális időpontja, ha nem vagyunk elégedettek bármikor választhatunk másik könyvelőt.

A könyvelőváltás lépései:

1. Új könyvelőt kell keresni

Lehetőségek keresése, árajánlatok kérése, személyes konzultáció több lehetséges könyvelővel (a Contabil Könyvelőirodánál ez ingyenes). Alaposan beszéljük át velük az igényeinket, figyeljük meg, hogyan viszonyulnak kéréseinkhez.  Lehetőleg ne csak az ár alapján döntsünk, fontos, hogy a kiválasztott könyvelő szimpatikus legyen, elérhető közelségben dolgozzon.

2. Meg kell határozni a könyvelőváltás időpontját

Tanulmányozzuk át meglévő könyvelői szerződésünk felmondási feltételeit, határozzuk el a könyvelőváltás dátumát. Ez lehetőleg valamely időszak (hónap, negyedév, év) vége legyen, hogy egyértelműen el lehessen különíteni a két könyvelő időszakait. Kinek, mit meddig/mikortól kell elkészítenie, ki milyen időszakért felel. Első konzultáció alkalmával segítek meghatározni az ideális időpontot.

3. Meglévő szerződés felmondása        

Meglévő könyvelőnkkel mondjuk fel – lehetőleg írásban – a szerződésünket. Adjunk elegendő időt, a dokumentumok elkészítéséhez, igyekezzünk békésen elválni tőle.

4. Szerződés kötés  

Kiválasztott új könyvelőnkkel kössünk szerződést, adjunk meghatalmazást a kötelezettségek elektronikus teljesítéséhez.

5. Iratok átvétele

A korábban meghatározott időpontban vegyük át bizonylatainkat, valamint a könyvelő által készített kimutatásokat, nyilvántartásokat. Bármennyire időigényes, ragaszkodjunk az átadás-átvételi jegyzőkönyv megírásához a későbbi viták elkerülése érdekében (részletes listát adok arról, hogy milyen dokumentumokat kell megkapnia).

6. Régi könyvelő elektronikus hozzáféréseinek felmondása 

Mondjuk fel előző könyvelőnk meghatalmazását, ideális esetben nem lesz már szükség rá.