Return to Tudástár

Könyvelőváltás


 • Könyvelője nem érhető el telefonon?
 • E-mailekre sem válaszol?
 • Nincs információja cége pénzügyi helyzetéről?
 • Utolsó pillanatban tudja meg az adófizetés idejét, összegét?
 • Bevallási, fizetési felszólításokat kap?
 • Esetleg már bírságot is kiszabtak Önre?

Akkor itt az ideje a könyvelőváltásnak.

Sajnos éppen ez az a döntés amit mindenki nagyon nehezen hoz meg. Sokan hónapokig, rosszabb esetben akár évekig is halogatják a döntést. Pedig ez a legrosszabb amit tehetnek. A könyvelőváltásnak nincs ideális időpontja, bár talán a legegyszerűbb, ha év elején történik. Abban az esetben viszont, ha megingott a bizalom nem érdemes várni egyetlen hetet sem. A könyvelőváltás év közben is bármikor zökkenőmentesen lebonyolítható.

A könyvelőváltás lépései:

 1. Lehetőségek keresése, árajánlatok kérése, személyes konzultáció több lehetséges könyvelővel (a Contabil Könyvelőirodánál ez ingyenes). Alaposan beszéljük át velük, mit szeretnénk, hogy szeretnénk. Figyeljük meg, hogyan viszonyulnak kéréseinkhez, igényeinkhez.  Lehetőleg ne csak az ár alapján döntsünk, fontos, hogy a kiválasztott könyvelő szimpatikus legyen, elérhető közelségben dolgozzon.
 2. Tanulmányozzuk át meglévő könyvelői szerződésünk felmondási feltételeit, határozzuk el a könyvelőváltás dátumát. Ez lehetőleg valamely időszak (hónap, negyedév, év) vége legyen, hogy egyértelműen el lehessen különíteni a két könyvelő időszakait. Kinek, mit meddig/mikortól kell elkészítenie, ki milyen időszakért felel. Első konzultáció alkalmával segítek meghatározni az ideális időpontot.
 3. Meglévő könyvelőnkkel mondjuk fel – lehetőleg írásban – a szerződésünket. Adjunk elegendő időt, a dokumentumok elkészítéséhez, igyekezzünk békésen elválni tőle.
 4. Kiválasztott új könyvelőnkkel kössünk szerződést, adjunk meghatalmazást a kötelezettségek elektronikus teljesítéséhez.
 5. A korábban meghatározott időpontban vegyük át bizonylatainkat, valamint a könyvelő által készített kimutatásokat, nyilvántartásokat. Bármennyire időigényes, ragaszkodjunk az átadás-átvételi jegyzőkönyv megírásához a későbbi viták elkerülése érdekében (részletes listát adok arról, hogy milyen dokumentumokat kell megkapnia).
 6. Mondjuk fel előző könyvelőnk meghatalmazását, ideális esetben nem lesz már szükség rá.