Ha 2017-ben vállalkozás alapításán gondolkodunk, mindenképp érdemes utána néznünk az egyéni vállalkozásnak.

Ez a vállalkozási forma az elmúlt években kissé kikopott a tudatból, sokan lecserélték, vagy alapítottak mellé társas vállalkozást is. Az adózási környezet azonban annyira megváltozott, hogy most fordított helyzetben találtuk magunkat és társas vállalkozásunk mellé alapítunk egyéni vállalkozást – vagy éppen újra indítjuk azt.

 

Nézzük mi vár ránk egyéni vállalkozóként:

 

 1. Hol, hogyan tudok egyéni vállalkozást alapítani?
 2. Mennyibe kerül az egyéni vállalkozás alapítása?
 3. Mennyi időbe telik a létrehozása?
 4. Egyéb tudnivalók
 5. Milyen tevékenységet végezhetek egyéni vállalkozásban?
 6. Mi a teendő adatváltozás esetén?
 7. Egyéni vállalkozás szüneteltetése
 8. Hogyan adózik az egyéni vállalkozó?
 9. Egyéb bejelentkezések egyéni vállalkozás alapításakor

 

 1. Hol, hogyan tudok egyéni vállalkozást alapítani?

Egyéni vállalkozást indíthatunk személyesen az ország bármely okmányirodájában, vagy otthonról, elektronikusan a Webes Ügysegéd alkalmazásával.

A személyes ügyintézéshez személyazonosításra alkalmas, érvényes okmányra van szükségünk, illetve ha meghatalmazottként járunk el, akkor az eredeti meghatalmazásra.

Elektronikus ügyintézéshez a Webes ügysegédet a www.nyilvantarto.hu oldalon érjük el, azonban ennek használatához ügyfélkapu szükséges. Ügyfélkapu nyitása ajánlott minden egyéni vállalkozónak, mert akadnak olyan ügyek, amelyek csak elektronikusan intézhetők.

Postai úton vagy telefonon keresztül nem lehet egyéni vállalkozást alapítani.

 

 1. Mennyibe kerül az egyéni vállalkozás alapítása?

Az egyéni vállalkozás alapítása, változások bejelentése, valamint az igazolvány igénylése, cseréje, pótlása is ingyenes.

 

 1. Mennyi időbe telik a létrehozása?

Mind személyes, mind az elektronikus ügyintézés estén azonnal megkapjuk a tevékenység végzéséhez szükséges adószámot, statisztikai számjelet, valamint az egyéni vállalkozói nyilvántartási számot. A bejelentést követő nyilvántartásba vételről értesítést kapunk. A tevékenység a nyilvántartásba vétel napján kezdhető meg.

 

 1. Egyéb tudnivalók

 • Vállalkozói igazolványt csak abban az esetben kapunk, ha azt a tevékenység megkezdésekor, vagy utána a tevékenység folytatása alatt bármikor igényeljük. Az igénylést leadhatjuk személyesen bármelyik okmányirodában – ekkor azonnal kiállításra kerül – vagy elektronikusan a Webes ügysegéden keresztül. Elektronikus igénylés esetén, postán kapjuk meg az igazolványt. Kiállítása illetékmentes. Az elveszett, ellopott igazolványt az okmányirodában be kell jelentenünk, illetve a tevékenység szüneteltetésekor le kell adnunk.
 • Az egyéni vállalkozókról a Belügyminisztérium nyilvántartást vezet, mely bárki számára ingyenesen hozzáférhető. https://www.nyilvantarto.hu/evny-lekerdezo/  A nyilvántartásban adószám alapján tudunk keresni.
 • Az egyéni vállalkozó a nyilvántartásban szereplő adatairól hatósági bizonyítványt kérhet. Az igénylést leadhatjuk személyesen bármelyik okmányirodában, elektronikusan vagy postai úton.  A bizonyítvány kiállítása illetékköteles (3.000 Ft), melyet illetékbélyeg formájában, vagy elektronikus igénylés esetén átutalással teljesíthetünk.
 • Az egyéni vállalkozó az egyéni vállalkozói tevékenységéből eredő kötelezettségeiért teljes vagyonával felel.

 

 1. Milyen tevékenységet végezhetek egyéni vállalkozásban?

Egyéni vállalkozóként olyan tevékenységet vagy tevékenységeket folytathatunk, amelyek egyrészt az Önálló vállalkozók tevékenységi jegyzékében (ÖVTJ) szerepelnek, másrészt, amelyekre jogszabályban meghatározott előírásokat teljesítettük. Mivel az egyéni vállalkozó köteles személyesen közreműködni a tevékenysége folytatásában, a képesítéshez kötött tevékenységeket csak akkor folytathatja, ha rendelkezik a szükséges képesítéssel, vagy van olyan munkavállalója, aki rendelkezi a megfelelő képesítéssel. Ha az egyéni vállalkozó több telephelyen végzi tevékenységét az előírásoknak valamennyi telephelyen a tevékenység teljes tartama alatt folyamatosan meg kell felelnie.   


 1. Mi a teendő adatváltozás esetén?

Az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő adataink megváltozása esetén, a változástól számított       15 napon belül be kell jelentenünk elektronikusan, a Webes ügysegéden keresztül. Amennyiben     igazolvánnyal is rendelkezünk, azt le kell adnunk valamelyik okmányirodában.

 

 1. Egyéni vállalkozás szüneteltetése

Egyéni vállalkozóként lehetőségünk van tevékenységünk szüneteltetésére. A szüneteltetés kezdő és záró időpontját kizárólag elektronikusan jelenthetjük be a Webes ügysegéden keresztül.  A szüneteltetés első napja a bejelentést követő nap, a tevékenységet újra kezdeni pedig szintén a bejelentést követő naptól       lehet. A szüneteltetés ideje alatt egyéni vállalkozói tevékenységet nem folytathatunk, új       kötelezettségeket nem vállalhatunk, azonban a szünetelés kezdőnapját megelőzően keletkezett       kötelezettségeinket a szünetelés ideje alatt teljesítenünk kell. Aki rendelkezik vállalkozói igazolvánnyal,   annak az igazolványát is le kell adnia az okmányirodában. Ezt megteheti személyesen, vagy postai úton.

 

 1. Hogyan adózik az egyéni vállalkozó?

Egyéni vállalkozóként többféle adózási mód közül is választhatunk, mindig egyedi mérlegelést igényel kinek, melyik a legjobb választás.

 • Vállalkozói személyi jövedelemadó
 • Átalánydó
 • Egyszerűsített vállalkozói adó (EVA)
 • Kisadózó vállalkozók tételes adója (KATA)

 

 1. Egyéb bejelentkezések egyéni vállalkozás alapításakor

Az alapítást követően be kell még jelentkeznünk az székhely szerinti önkormányzathoz az iparűzési adó hatálya alá, valamint a területileg illetékes Kereskedelmi és Iparkamarához is regisztrálnunk kell.        Mindkét bejelentkezés illetékmentes.